Разговори ще се водят, след като Лондон ЕС получи официалното искане за напускане от Лондон

Европа няма да преговаря тайно с Великобритания преди официално да получи искане за напускане на ЕС. Това обяви германското правителство. Според Берлин единствените условия ще бъдат поставяни по време на официални преговори. Все още не е ясно кога формално ще започне процедурата по напускане.

По темата

Европейските лидери продължават поредицата спешни консултации след неочаквания резултат от Brexit. По-късно днес, по покана на Ангела Меркел, в Берлин се срещат лидерите на Германия, Франция и Италия.

А В Париж вече гостуваха редица държавни и правителствени ръководители, както и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Не всички са притеснени.

Този вот дава нов старт за Европа. Съюзът трябва да обърне повече внимание на социалните проблеми. И да ограничи бюрокрацията. Сега е моментът хората да покажат доверие в Европа. А не да импровизираме. Защото това само създава страх", коментира италианският премиер Матео Ренци.

На световните борси  засега няма паника. Британската лира продължава да спада, но по-малко, отколкото сочеха най-мрачните прогнози. А  борсите в Япония и Южна Корея дори отбелязаха ръст в края на търговията.

Това даде повод на лидерите на кампанията за излизане на Великобритания да надигнат глас.

Ясно се вижда, че опитите за сплашване не успяха. Няма да има извънреден бюджет. Пенсиите на хората са осигурени, британската лира е стабилна, пазарите са стабилни, всичко това е отлична новина", коментира бившият кмет на Лондон.

А за някои прояви на ксенофобия, от които се оплакаха поляци и други имигранти във Великобритания, привържениците на Brexit твърдят, че това са изключения.