Проверката на специалистите от няколко страни приключва днес

Надявам се на обективен доклад. Всичко, което ни препоръчат, ще се постараем да го изпълним. Огромни усилия – от парламента, от правителството, от всеки един от нас, за да приключим с тази съдебна реформа”. Това заяви от парламентарната трибуна в петък премиерът Бойко Борисов в отговор на депутатски въпрос за изпълнението на препоръките на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка, цялостния Независим анализ на дейността на прокуратурата и продължаване на съдебната реформа, съобщава БГНЕС.

По темата

Борисов уточни, че наблюдаващите прокурори, изпратени ни от ЕК, приключват работата по изготвяне на доклада си в петък.

Отложиха с две седмици, тъй като в последния момент искаха да дойде още един прокурор. На практика те са двама от Великобритания, един от Холандия, един от Германия и един от Испания. Вече цяла седмица са тук и провеждат срещи по заданието си такова, каквото е от ЕК”, каза още премиерът.

Той обясни, че ЕК по принцип не съобщава резултатите от подобни доклади, но страната ни ще настоява настоящите да бъдат оповестени публично.

Аз съм я поискал тази комисия, именно по сътрудничеството с ЕК. Нашите цели за догодина – май, юни да бъдем доста напред в мерките и парламента в това отношение също полага големи грижи и внимание. Със Закона за съдебната власт, с антикорупционния закон, надявам се другата седмица да минем на съвет закона, който касае терористичните актове”, обясни премиерът.