Д-р Хари Шнайдер представя у нас нов метод за лечение на някои от симптомите на болестта

Родители продават деца с аутизъм за органи срещу 10 000 долара. Това каза пред Дарик един от най-известните невролози в света – д-р Хари Шнайдер, който за първи път е на посещение у нас.

По темата

"Майките и бащите, които търгуват с рожбите си, много често не знаят какво да направят и не знаят откъде могат да получат помощ. Когато в една държава има начини и методи, с които детенцето да започне да говори и да се развива, то тогава „смъртната присъда” много лесно може да изчезне", посочи д-р Шнайдер. 

Американският специалист по езиково-говорни патологии е разработил специална терапия за възстановяване на речта при неговорещи или слабо говорещи хора с аутизъм. Успеваемостта на лечението е над 85%.

"То е разделено на две части. Предварително направени специални изображения на мозъка показват кои негови части функционират и кои - не. След това на главата на детето се слага апарат, който използваме върху нефункциониращите части, за да могат да започнат да работят добре. Успоредно с този апарат използваме методология,  за да накараме децата да започнат да говорят", разясни методиката д-р Шнайдер.

По време на визитата си специалистът ще обучи български лекари и терапевти, които да работят по неговия метод с деца аутисти и у нас. 

"Мисля, че населението в България трябва да чуе за нови терапии. И едно от нещата, които аз ще направя, е да споделя и да покажа нещата, които работят успешно. Защото хората се нуждаят от надежда, но в същото време тя трябва да бъде реалистична", коментира още неврологът.