За първи път в историята си страната грабна европейската титла по футбол

Португалия във футболна еуфория. За първи път в историята си страната грабна европейската титла по футбол. 17 минути след началния съдийски сигнал Португалия изтръпна. Тежък сблъсък с Димитри Пайе постави на карта участието на звездата на отбора Кристиано Роналдо.

Два опита за възстановяване и няколко минути по-късно за Роналдо европейското по футбол окончателно приключи. Надеждата за титлата сякаш угасна, а капитанът на отбора не успя да скрие сълзите си. Точно както на еврофинала през 2004 г., когато отборът му загуби двубоя за титлата с Гърция. 

По темата

Контузията на Роналдо даде нови сили на френския отбор, но това не беше достатъчно за победа. И когато всичко изглеждаше така, сякаш дузпите ще решат кой ще е новият европейски шампион, късметът се усмихна на Португалия. Резервата Едер вкара победния гол. Той посвети попадението на своя капитан.

„Тази победа е за Португалия и за него. Моментът е невероятен и португалците заслужават тази радост. Роналдо ми каза, че ще вкарам и грозното патенце се превърна в лебед”, заяви Едер.

Португалците пък видяха знак на съдбата в малката нощна пеперуда, която кацна на лицето на Кристиано Роналдо минути преди да бъде изнесен на носилка от терена след тежката контузия. Последният съдийски сигнал взриви трибуните. Така и за Роналдо, и за Португалия сълзите вече бяха само от радост.

Десетки хиляди се събраха по улиците на Лисабон, за да посрещнат новия европейски шампион. Отборът премина през центъра на града с купата. За малката иберийска страна това е първи значим трофей в историята, а много португалци казват, че съдбата им е била длъжник, защото преди 12 години отборът им изненадващо загуби финала на европейското, на което беше домакин. При това със същия резултат.

А как Франция посрещна деня след поражението? Страната загуби повече от един футболен мач и повече от шанса за трофей от голямо първенство. След победите по-рано в турнира, феновете ясно формулираха какво значи успеха на футболния терен.

За домакините мачът беше шанс за обединение на нацията в труден момент - месец след стачките, които парализираха страната, наводненията, които взеха жертви. И докато все още е в сила извънредното положение в цялата страна, след като терористи нападнаха Париж. Медиите често подчертаваха, че футболните мачове събират всички заедно. Карат ги да забравят лошото и да празнуват.

Президентът Оланд посрещна футболистите в Елисейския дворец и въпреки че футболните герои не донесоха купа, бяха посрещнати с ръкопляскания. А по улиците на столицата - разочарование, примесено с реализъм.

Може би заради допълнителният аспект на футболния мач, днес пресата не е толкова крайна. "Не беше нашият ден", написа един от големите вестници. А друг преименува отбора от "сините" на "тъжните".

Каква е равносметката от Евро 2016 в цифри? Общият наградени фонд на първенството беше 301 милиона евро. Сума, която се поделя между 24-те страни-участнички. Освен купата, шампионът Португалия грабна 26 милиона евро. След загубата снощи французите получават за представянето си 24 милиона евро. Загубилите на полуфиналите Германия и Уелс си тръгнаха от шампионата с по около 18 милиона евро.

Сензацията на първенството – Исландия, прибра от наградния фонд 14 милиона евро за класирането си на четвъртфиналите. Единственият отбор с три загуби в групите - Украйна, взима минималната сума от 8 милиона евро.

Еуфория и у нас по време на големия финал. Хиляди привърженици на двата отбора проследиха последната битка за купата на Евро 2016, а феновете на Португалия изкараха безсънна нощ на радост. Футболни страсти превзеха и българските привърженици на двата отбора, а еуфорията започна много преди мача. Емоциите от терена бързо се пренасяха сред феновете. До решаващия гол - сълзи от радост за едни и недоумение у други.