Джон Кери изрази надежда за "стабилност, приемственост и мир" в Турция

Във Вашингтон са изненадани от събитията в Турция. Страната е един от най-важните съюзници на САЩ. Турция е натовска държава и заема ключово място между Запада и Изтока. 

По темата

Политиката на САЩ обаче е, че те не работят с държави, в които има държавен преврат. Това поставя Вашингтон в интересна позиция, особено ако превратът бъде успешен.

Дали войната срещу ИДИЛ ще се окаже по-важна от дългогодишната американска политика да не работят с държави, в които правителството е паднало след преврат.  

Държавният секретар на САЩ Джон Кери изрази надежда за "стабилност, приемственост и мир" в Турция. На съвместна пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров Кери заяви, че е запознат със съобщенията за опит за преврат в Турция, но засега не може да коментира "нещо, което може би се случва, а може би не се случва".

Президентът на САЩ Барак Обама беше информиран от своите съветници за развитието на обстановката в Турция. Все още обаче няма официална реакция нито от Белия дом, нито от Пентагона, нито от НАТО.

Повече гледайте във видеото.

Репортер: Ясен Дараков