С помощта на съседи той намерил адреса на собственика

9-годишнo момче от Тутракан намери и върна портфейл с 2000 лв. За благородната си постъпката той получи награда от шефа на полицията в Силистра.

Дамян намерил портфейла пред съседния вход на блока, в който живее. С помощта на съседи намерил адреса на собственика. И заедно отишли да върнат намереното. 

„Той го разгледа лична карта, пари гледаше, отвори личната карта, видя на кой адрес и тръгнахме. По пътя се обади на тате, тате да знае, че не съм вкъщи”, коментира Дамян Лазаров. 

По темата

Наесен детето ще бъде в трети клас. Днес той е героят на Тутракан. И типично по български, освен похвали, е получавал и други съвети. 

„Половината ми казаха "да беше взел портомнотето, имаше да си харчиш пари от него, колкото искаш, нямаше да взимаш от майка си и баща си пари”, каза още Дамян Лазаров. 

Родителите са горди са от постъпката на сина си и не са изненадани.

„Ние сме го учили, когато намери нещо, независимо какво, да го връща”, обясни Милена Лазарова, майка на Дамян. 

Собственикът Вергил Стефанов не скри, че в Германия, където е от много години, това да се върне нещо загубено на притежателя, е нещо нормално.

„Почувствах направо учудване в момента, в който живеем, да ми се върне, докуменитте да ми се върнат и така нататък - всичко, което беше в портфейла”, обясни Вергил Стефанов. 

„Не е честно той да работи пет години в държава, която не е негова, а другите да му взимат парите”, добави още Дамян Лазаров. 

За доблестната си постъпка Дамян получи грамота и от директора на полицията в Силистра.