Вижте как да се предпазим от опасни ситуации

Синоптиците предупреждават за силно вълнение в морето от утре. Мъртвото вълнение се появява, когато задуха североизточен вятър. 
 
"То представлява река в морето, където цветът на водата е по-бял. Има повече балончета, повече вълни се получават, докато другата вълна е с друг цвят и там е по-спокойно", уточняв Петър Русев, воден спасител.
 
Мъртвото течение може да се образува дори на 5-10 метра от брега. Миналата година по родното черноморие случаите на удавяне са около 30 на брой.Това лято при предното мъртво вълнение в края на юли има регистрирани няколко смъртни случая. Причината- основно самонадеяност от страна на летовниците, много често в неохраняема зона. 
 
Затова ако попаднем в ситуация, когато мъртвото течение ни задърпа навътре в морето, не бива да изпадаме в паника. Трябва да се опитаме да легнем над водата, да викаме и да махаме за помощ  към спасителите. Друг важен съвет е да влизаме в морето поне с още един човек, за да може да ни се притече на помощ при нужда. 
 
И най-важното – преди да влезете във морето, погледнете флаговата сигнализация. Ако флагът е червен, то това е знак, че морето крие опасност за живота и здравето Ви. 
 
Репортер: Цеца Алексова