Четирима от номинираните си направиха отвод

Генерал Румен Радев официално е номиниран за кандидат на БСП на президентските избори. Той, Румен Гечев и Таско Ерменков останаха тримата кандидати, които се бориха за номинацията днес. 

Днес изпълнителният съвет на партията се събра на „Позитано” 20, за да избере единна кандидатура. От първоначално седем номинирани, четирима си направиха отвод. Това бяха Михаил Миков, Илияна Йотова, Янаки Стоилов и Марио Трайков. Миков се оттегли с думите, че не иска да бъде кандидат за президент, защото битката е предрешена. Преди няколко дни

По темата

омбудсманът Мая Манолова също си направи отвод. 

След гласуването председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че партията е сериозно подготвена за вота и е готова да го спечели. 

"Летял съм на всякаква авиационна техника във всякакви сложни условия. И винаги съм намирал пътя към летището", заяви символично Радев. 

За свикване на пленума настоя вътрешната опозиция в партията, която не беше съгласна с номинирането на генерал Румен Радев за кандидат-президент.

Въпросът кой ще е вицепрезидентът в двойката е предмет на допълнителни преговори между БСП и АБВ. Без отговор остана и въпросът дали АБВ са поискали това да бъде историкът Андрей Пантев. 

"Въпросът за вицепрезидента наистина е много сериозен. Аз държа и уважавам всички евентуални коалиционни партньори в една по-широка коалиция. Предстои  ми да изложа и своята визия пред тях. И тогава да решаваме този въпрос", коментира Радев. 

Загубилите вътрешнопартийната битка за номинациите се разделиха по въпроса честен ли е бил изборът. 

Утре широкото партийното ръководство на АБВ на свое заседание трябва да одобри кандидатурата на генерала за президентските избори.