Една трета от човечеството обитава зони, застрашени от вируса Зика

Една трета от човечеството - около 2,6 милиарда души, обитава зони, в които е възможно вирусът Зика тепърва да се разпространи, предаде БТА. 

По темата

В опит да прогнозират "следващия ход" на Зика, авторите на мащабното проучване, публикувано в сп. "Лансет", смятат, че най-застрашени от проява на Зика са Индия и Китай, както и редица други страни в Азия и Африка. 

Специалистите се надяват, че проучването им ще помогне на властите в потенциално застрашените региони да планират предварително стратегиите си, за да избегнат най-сериозните ефекти от заразата със Зика.

"Възможно е обаче броят на потенциално застрашените хора да е надценен, тъй като нямат яснота дали вирусът не се е проявявал по-рано в някои от тези страни, давайки възможност на местните жители да развият имунитет", обяснява ръководителят на изследването д-р Камран Хан от болницата "Сейнт Майкъл" в Торонто, Канада. 

Специалистите напомнят, че две трети от хората, заразени със Зика, така и не се разболяват, както и че при много инфектирани индивиди симптомите са леки, в резултат на което много случаи остават нерегистрирани. 

Въпреки че е идентифициран за първи път през 1974 г., до миналата година, когато се прояви в Бразилия и причини епидемия от случаи на бебета със сериозни вродени малформации, вирусът Зика не е бил смятан за сериозна заплаха. През февруари тази година Световната здравна организация (СЗО) го обяви за глобална опасност за общественото здраве. По данни на организацията случаи на предаване на вируса, пренасян от комарите от вида Aedes aegypti, са регистрирани в над 70 страни и територии. През последните няколко седмици Зика разболя десетки хора в Сингапур и започна да се разпространява във Флорида, САЩ.