Част от него е компресорната станция „Провадия"

По-евтин газ и по-сигурни доставки на синьо гориво за България, ако се изгради газовият хъб „Балкан". В това са убедени и българските, и европейските експерти. Част от бъдещият хъб е компресорната станция „Провадия". Тя е създадена в периода 2000 - 2001 г. и заема площ от около 36 декара. Целта на съоръжението е да регулира и увеличава налягането по пътя на тръбите на природния газ до Сърбия, Гърция и Македония.

По темата

Този проект ще продължи, ще се развива независимо какво се случва със „Северен поток 2”, с „Турски поток”, независимо от обстоятелствата”, коментира д-р Клаус-Дитер Борхард, представител на Европейската комисия.

80% от всички компресорни станции на Балканите са именно в България, а в газопреносната мрежа предстои да се вложат над 100 млн. евро.

За новия проект ще се търси сътрудничество с Русия, въпреки риска в бъдеще да търпим загуби от транзит на руски газ през турско-гръцката граница.

Документите за газов хъб „Балкан“ трябва да се внесат в ЕК до 9 ноември, а инвестицията е за около 1,5 млрд. евро.

От Министерство на енергетиката са категорични, че ще успеем да спазим сроковете за подготовка на проектната документация и ще се възползваме успешно от всички възможности за европейско финансиране.

Репортер: Искра Урумова