Това съобщи белгийското министерство на вътрешните работи

Двете атомни електроцентрали в Белгия и други стратегически обекти ще бъдат охранявани от началото на следващата година от сили за бързо реагиране срещу евентуални терористични нападения. Това съобщи белгийското министерство на вътрешните работи, цитирано от "Франс прес" и БТА.

По темата

"Решихме да създадем ново звено в полицията, което ще наблюдава сгради като посолства, съдилища и атомни електроцентрали", каза за АФП Ан-Лор Мулиньо, говорителка на министъра на вътрешните работи Ян Ямбон. То ще е съставено от 1600 полицейски служители.

АЕЦ "Дул", близо до северния град Антверпен, и АЕЦ "Тианж", в района на югоизточния град Лиеж, се охраняват от 140 военни, откакто бяха засилени мерките за сигурност в Белгия след атентатите в Париж през ноември 2015 г.

През февруари белгийската преса разкри, че следователи, работещи по разследването на парижките атентати, са открили, че белгийски джихадисти шпионират висш служител в ядрената енергетика в Белгия.

Бъдещото засилване на мерките за сигурност около атомните електроцентрали не е свързано с конкретна заплаха и е планирано от месеци, каза говорител на компанията оператор на тези централи "Електрабел".