Адвокатът ѝ отново поиска отвод на съда и прокурора по делото

Акушерката Емилия Ковачева е привлечена като обвиняема за побой над още едно бебе, стана ясно по време на поредното заседание на съда. Не се знае обаче кога се е случило това, но разследването се води от Районната прокуратура в София.

Прокурорът Николай Христов допъни, че има материали, от които се вижда как Ковачева е била още четири бебета, но е много трудно да се установи самоличността им. Колегите му от районната прокуратура са установили самоличността само на едно от малтретираните деца. Разследването продължава. 

По темата

Нараняванията на бебето Никол били от родови травми, твърди адвокатът на обвинената в опит за убийство на детето акушерка Емилия Ковачева. По думите на Владислав Янев това било описано в медицинската документация.

Адвокатът отново поиска отвод на съда и прокурора по делото. Янев изнесе изрезки от статии в медиите и заяви, че целта им е била да очернят Ковачева и да предопределят развоя на последвалото дело. В медиите имало много изказвания на прокурор Николай Христов.

Според адвоката на акушерката в договора ѝ е записано, че работното ѝ време е 8 часа, а тя е била принудена да работи на 12-часови смени последователно. 

Валери Нецов, шеф на неонатологичното отделение в „Софиямед”, заяви: „Правят се промени в графиците по желание на акушерките. Не съм се задълбочавал колко работи. Не знам Ковачева да е имала и граждански договор”. По думите му винаги има недостиг на персонал: „и сега ни липсват , имало е извънредни часове - по 150 часа на година”.

„Персоналът понякога се натоварва в повече , в медицината смените са по 12 часа. Няма регламент в почивката на нощните смени на акушерките, те си преценяват в зависимост от натовареността си”, добави Нецов.

Адвокатът обвини прокуратурата, че е събирала само доказателства за виновността, но не и за невиновността на Емилия Ковачева, което трябва да прави по закон. Освен това доказателствата били незаконно предадени на съда в кашони, а някои от пликовете с доказателства дори били разкъсани.

По думите му не било установено дали записите от побоя са законни, или не. Освен това прокуратурата не разкрила кой не изнесъл записите в интернет, не направила нищо и за да спре излъчването на записите в медиите.

Съдът отказа и двете искания и продължи с разпит на свидетели.

Родители на битата Никол не дойдоха в съда.