Отпада и изискването за квалифициран електронен подпис, когато документите се подават онлайн

Отпада изискването за заверка с апостил на дипломи и академични справки, издадени от висшите училища на държавите членки на ЕС, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Швейцария, съобщават от Министерството на образованието. 

Документите, с изключение на европейското дипломно приложение, издадени от висшите училища в страните членки на ЕС, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Швейцария, трябва да бъдат придружени единствено с превод на български език.

По темата

Отпада и изискването, когато документите се подават по електронен път да се използва квалифициран електронен подпис, като достатъчен се явява обикновен електронен подпис.

Освен това отпадат и свързаните с използването на квалифициран подпис технологични ограничения, като изисквания за инсталиране на допълнителни програми, използване на конкретен браузър и т.н. В резултат на това значително ще се разшири кръгът на лицата, които могат и искат да се възползват от преимуществата на предоставяната по електронен път услуга.

Промяната идва след искания от сдружения на българи, завършили висше образование в чужбина, с цел разрешаване на трудностите, които срещат при процедурата по признаване на техните дипломи в България, и след направено прецизно проучване от Националния център за информация и документация (НАЦИД), който изследва тяхната автентичност по служебен път.