Все още е рано да се обсъжда вариантът за настаняване в приемно семейство

Социалните власти няма да върнат изоставения Мустафа обратно на майка му. Това съобщиха за NOVA от Агенцията за закрила на детето. От днес грижите за него в болницата поеха социален педагог и психолог.

По темата

9-годишният Мустафа, който страда от тежко онкологично заболяване, ще остане за лечение в Детската клиника още шест месеца. За да преодолее емоционалния шок и езиковата бариера, тъй като говори само на турски език, с него всеки ден ще работят трима специалисти - психолог, педагог и социален работник. Майката на детето - 21-годишната Джейлян Халил -заяви пред NOVA, че в понеделник ще отиде в болницата, за да види Мустафа. Все още не е ясно дали социалните власти ще позволят подобна среща.

Въпреки че Мустафа е подложен на тежки химиотерапии, здравословното му състояние е стабилно. Все още трудно комуникира с останалите. Продължава да е свит и плах.

Част от падърците, които Мустафа получи, ще бъдат раздадени и на другите деца в отделението. Съдбата на изоставеното момче трогна хиляди българи. Трети ден в клиниката продължават да пристигат хора, които да носят дрехи, храни и играчки за Мустафа.

Три момичета от Алианса за работа с доброволци са готови да помогнат на Мустафа по-бързо да научи българския език.

Социалните власти са категорични, че ако майката се появи в болницата, тя ще  види детето си само в присъствието на психолог и няма да ѝ позволят да го вземе.

Към детето предстои да бъде предприета мярка на закрила, след като приключи лечението му.

Социалните служби са на мнение, че все още е рано да се обсъжда вариантът Мустафа да бъде настанен в приемно семейство.   

Репортер: Благой Бекриев