Смяната на името, например, се оказва не проста процедура

Средно 500 лева - толкова ще платят българските училища, за да въведат правилата, които влизат в сила с новия закон. Само един от примерите - смяна на името на училището - процедура, която, оказва се, далеч не е проста. 

По темата

От тази есен на столичното 2-ро училище му се наложи да се преименува. Но не само на него, а и на всички средни общообразователни училища, които вече не съществуват и от така нар. СОУ-та те са само средни училища. Първата стъпка е да се промени надписът на фасадата.  Следва и печатът. Но символичната смяна има цена.

„Обикновените печати са около 10 лева, с автомата варират от 28 - 50 лв. Сменихме печатите и в трудовите книжки и всичко това е около 100 лв. Държавният печат е 45 лева. Фасадата на училището ни струваше 200 лв”, обясни Елеонора Лилова, директор на 2-ро училище. Дори знамето на училището трябва да се подмени.

Така езиковите гимназии, математическите, природо-математическите и профилираните гимназии също имат специални абриавитури. И там, където е нужно, надписите се подменят и не само те.

Напролет ще имаме и съвсем нов тип училища – иновативни и обединени. В смолянския край вече обмислят дали част от училищата в областта да не станат обединени – от 1-ви до 10-и клас.

До края на май общините трябва да преценят кое училище да стане обединено.