Бандитите разполагали с лични данни на потърпевшите

Жена даде близо 20 000 лева на телефонни измамници в София. Те са действали по схемата, че жертвата "съдейства на полицията за залавяне на престъпна банда". 

По темата

Интересното е обаче, че те са разполагали с личните данни на жената и съпруга ѝ и дори са имали информация в коя банка са спестяванията им.

Вторник следобед. На мобилния телефон на 64-годишната Анелия Вълкова се звъни и така телефонните измамници я въвличат в сценарий като на филм. Те са се представили за служители на криминална полиция, които искат да заловят група от 15-ина престъпници. Казват й, че лично главният прокурор Сотир Цацаров настоявал за ареста им. Предупреждават, че издирваните били много брутални - режели пръсти на предишни свои жертви.

Съпругът на Анелия - Николай Вълков, разказа, че заплахите били брутални.

Следва второ обаждане - този път на стационарния телефон на семейството. Мъж, представящ се за лекар, казва, че синът им е опериран и иска 30 000 лева за интервенцията.Следват още брутални заплахи.

Когато Анелия обяснява, че не разполага с такава голяма сума, измамниците казват, че знаят какви сметки в коя банка има на нейно име.

Притеснена, жената бърза към банковия клон в квартал „Надежда” и тегли 8000 лева и валута на стойност 5000 лева. Останалите пари изтегля от клона в „Люлин”.

Жертвата на престъпната схема смята, че бандитите са имали и вътрешна информация от банката. Оттам са категорични, че строго спазват правилата за защита на личните данни на клиентите си.

Образувано е досъдебно производство, все още няма задържани лица по този случай. Това обясни за „Здравей, България” Ивайло Величков от „Криминална полиция” към СДВР.

„Този случай не е уникален. Измамниците използват известни имена в медиите, като тези на главния прокурор и дори на премиера Борисов. Те се стремят по всякакъв начин да бъдат убедителни и да заблудят потенциалните си жертви”, обясни Величков.

Още за схемата – разберете във видеото.