Вижте какво съобщи националният консултант по епидемиология

„През 38-ата и 39-атата седмица на годината обикновено започва да се увеличава броят на болните с остри респираторни инфекции, това не е грип и не можем да говорим за грипна епидемия. Така е в цялата страна”, коментира проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

По темата

„Миналата седмица броят на регистрираните заболявания е почти два пъти по-висок в сравнение с предходната и тази тенденция ще се запази до края на годината. По-нататък в този сезон очакваме да се появи и задължителната ежегодна грипна епидемия. Традиционно в България и в нашия географски регион това се случва в края на календарната година и началото на следващата”, съобщи тя и уточни: 

„Бих могла да предположа, че това ще е към края на годината, но грипът е много труден за предсказване”.  "Сега е момента хората да се ваксинират, ако имат желание", подчерта тя. 

 „Добре е през този период трябва да консумираме риба, млечни продукти, месо без видими мазнини, плодове, зеленчуци, пълнозърнести и бобови храни. Добре е да се пият и повече чайове от лайка, липа, ехинацея, джинджифил и коркума”, обясни проф. Донка Байкова.