Социолозите очакват изкуствено привличане пред урните на огромна маса традиционно негласуващи избиратели

Ако изборите бяха днес, за кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева щяха да гласуват 25,4%, а за ген. Румен Радев, издигнат от БСП – 18 на сто. Това сочи представително проучване на агенция „Медиана”, проведено в периода 4 – 8 октомври, сред 998 пълнолетни души и реализирано със собствени средства.

„Засега данните показват, че на премиера Бойко Борисов няма да му се наложи да подава оставка, но има сериозни шансове ГЕРБ да претърпи поражение”, анализират от „Медиана”.

„Големият ѝ проблем е, че тя не привлича симпатизанти  извън собствената си партия (93% от потенциалните ѝ гласоподаватели са привърженици на ГЕРБ). Кандидатурата ѝ е непопулярна извън ГЕРБ. Ако до изборите това не се промени, тази тясно партийна подкрепа вероятно ще се окаже крайно недостатъчна, за да ѝ спечели изборите”, допълват от агенцията.

Социолозите очакват изкуствено привличане пред урните на огромна маса традиционно негласуващи избиратели.

Засега второто място се държи стабилно от генерал Румен Радев. За разлика от Цецка Цачева той не е консолидирал всички гласове на издигналата го партия (БСП). Симпатизантите на БСП се явяват „донори“ и на кандидатурата на Ивайло Калфин, и на Татяна Дончева, и на Орешарски, и на Красимир Каракачанов. Генералът обаче има значима подкрепа извън тяснопартийните среди и привлича симпатизанти „отвън“, сочи проучването.

На трета позиция (с 10%) е Красимир Каракачанов, запазвайки шансове да се включи в голямата битка на втория тур.

Ивайло Калфин е четвърти с личен резултат, значително надхвърлящ този на номиниралата го партия (АБВ).

Избирателите на ДПС все още не заявяват подкрепата си за един или друг кандидат. Основното обаче е появата на тази огромна маса „нови“ (традиционно негласуващи) избиратели, добавят от агенцията. Тези избиратели като цяло са непредсказуеми, подчертават социолозите.

А ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ВИЕ? УЧАСТВАЙТЕ В АНКЕТАТА НА NOVA.BG

Данните са от  представително проучване на агенция „Медиана”, проведено в периода 4 – 8 октомври, сред 998 пълнолетни души и реализирано със собствени средства.