Изстрелването беше предавано пряко по централната телевизия на страната

Пилотиран космически кораб с двама космонавти на борда беше изстрелян успешно от Китай. „Шънчжоу 11” тръгна нагоре в 02:30 часа (бълг. време) с ракетата-носител „Чанджен 2F” („Великият поход – 2F”).

Китайският кораб "Шънчжоу 11" с двамата тайконавти ("тайко" на китайски означава "Космос") се насочи към космическата лаборатория "Тянгун-2", която беше изведена преди месец в орбита.

По темата

„Шънджоу” е серия космически кораби на Китай, с които беше поставено началото на китайската програма за пилотирани полети в космическото пространство. Първият китайски космонавт летя на 15 октомври 2003 година. Работата по създаването на „Шънджоу” започва през 1992 година под името "Проект 921-1".

Изстрелването в неделя беше предавано пряко по централната телевизия на Китай (CCTV).

Космонавтите ще извършат редица научни експерименти, включително върху влиянието на безтегловността върху собствените си тела, както и отглеждане на растения в условията на микрогравитация. Космонавтите ще останат на орбита около месец, а космическият модул "Тянгун" ще продължи да работи в безпилотен режим около година. Той е част от плановете за изграждане на първата постоянна китайска орбитална космическа станция.