Юристът пожела анонимност

Скандалът с върнатите в Турция 7 турски граждани продължава. МВР твърди, че те не са искали адвокат и доброволно са пожелали да бъдат върнати в Турция. Екип на NOVA откри адвокатът, който е искал да ги представлява.

По темата

Юристът пожела анонимност. Твърди, че има причини да настоява за това.

„Обадиха ми се от София да отида да защитя 7 турски граждани, които опитали незаконно да преминат българската граница”, каза адвокатът.

Журналистът Стефан Цонев е един от първите у нас, към които близките на задържаните се обръщат. Разказва, че познава задържания турски журналист.

„Те са поискали адвокат. На мен ми казаха, че адвокат отива в Русе, но не са го допуснали. Те са имали телефони и са се обадили в Турция, че са в България и искат политическо убежище”, разказва Цонев.

По информация на NOVA на един от задържаните, който е в Диарбекир, е повдигнато обвинение, че е използвал мобилното приложение ByLock. Това е апликация, за която турските власти твърдят, че е използвана за комуникация от привържениците на  Фетуллах Гюлен. На базата на това е изготвен списък от над 53 000 души, за които се смята, че са последователи на проповедника.