Той е разпоредил ограничаване на дейността на "Уорли Парсънс" до извършване на технически надзор

Делян Добрев не е правил нито едно плащане към "Уорли Парсънс", заяви енергийният министър Теменужка Петкова на извънреден брифинг тази вечер. По думите ѝ, той не само не е подписвал неизгодни плащания, а е успял с преговори да намали сумите, които задължително е трябвало да се платят на консултанта по проекта дори след спирането на АЕЦ "Белене".

Тя обясни, че Добрев е разпоредил да бъде ограничена дейността на "Уорли Парсънс" до извършване на технически надзор. Тогава се подписва и протокол, с който се договарят двете страни да минимализират дейностите заради спрените дейности по АЕЦ "Белене". С това сумата за "Уорли Парсънс" става 890 000 евро.

Припомняме, че по-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от ГЕРБ Делян Добрев. Искането се основава на доказателства, събрани от Софийска градска прокуратура за извършено от Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма престъпление умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК ЕАД в размер на 4 561 697, 27 евро. Деянието е извършено умишлено, последвали са значителни щети и случаят е особено тежък. Става дума за избирането на „Парсънс Иендси Юръп Лимитед” за изпълнение на дейностите по програмата за финансиране и строителство на АЕЦ „Белене”.

След съобщението на прокуратурата Делян Добрев подаде заявление за отказ от имунитет и коментира: „Не съм виновен за нищо. Това много бързо ще се докаже в съда”.