Добрата новина е, че не се увеличава броят на двойките, които не могат да имат деца

Не се увеличава броят на двойките, които не могат да имат деца”, заяви проф. д-р Атанас Щерев в рамките на симпозиум за репродуктивна медицина, пише БГНЕС.

Той разказа, че в страната са правени демографски проучвания през 1974 г. и пред 1994 г., които ясно показват една и съща тенденция, която е забелязана и в Европа - жени, които никога не са забременявали, са 6% и във Франция, и в България, както и в другите страни. Т.е. не се повишава процентът на жените, които не могат да имат деца. 

По темата

Увеличава се обаче възрастта, на която жените забременяват. Оптимална възраст за раждане на първо дете е между 18 и 24 години”, коментира той.

Проф. Щерев разказа, че в миналото жените са били в цикличност - бременност, кърмене, раждане - и така са имали само по 10 менструални цикъла през живота си.

“Днешната съвременна жена има над 300 менструални цикъла през живота си и понеже всички са така, мислим, че е нормално, но физиологично това не е”, обясни още професорът.

„Това е голям проблем, защото жените идват на 35-40-годишна възраст и искат да забременяват и да раждат”, допълни той.

Според него една жена може да изглежда млада и красива на 50 и на 60 години, но репродуктивна възраст след 30 години се смята за напреднала.

„Тогава започват постепенно дегенеративни процеси навсякъде. Жените го забелязват по кожата си, по бръчките, обаче ние го забелязваме по яйцеклетките. След 30-годишна възраст те започват да стареят, наблюдават се различни промени”, поясни проф. Щерев.

Той открои още една обезпокоителна тенденция. Ако до 30-годишна възраст 8% от жените правят спонтанни аборти, провокирани от генетични причини, то при 40-годишните жени този процент е 60%. Добрата новина е, че вече има добре развита фетална медицина.

Проф. Щерев обясни, че в страната се правят всички модерни начини за ин витро процедури, които са над 15 на брой, но има и такива процедури, които навлизат постепенно.

Тази година за десети път София е домакин на симпозиум за репродуктивна медицина. Освен проблемите, свързани с репродуктивната медицина, друга голяма тема на форума е оперативната ендоскопска гинекология. Разглеждат се и други аспекти на бременността и раждането.