В неделния ден гласуваме и на референдум

Днес България избира новия държавен глава и върховен главнокомандващ, който ще оглави „Дондуков” 2. Гражданите ще гласуват и на референдума, включващ въпроси за задължителното и мажоритарното гласуване, както и за намаляване субсидиите на партиите.

Във Facebook страницата на Новините на NOVA следете развитието на изборния ден. Ще получавате ексклузивна информация за хода на вота.

Президентските избори са шестите по ред у нас след демократичните промени.

По темата

Покойният д-р Желю Желев е първият демократично избран президент на България. През 1996 година на поста е избран Петър Стоянов. Той губи на балатож от Георги Първанов, който встъпва в длъжност в началото на януари 2002 г. Първанов е президент два мандата. На президентските избори през октомври 2011 г. вотът се печели от кандидатската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев - Маргарита Попова.

Настоящата президентска кампания продължи един месец като тази година има рекорден брой претенденти за „Дондуков” 2 – общо 21 двойки кандидати.

Изборният кодекс беше ремонтиран седем дни преди вота. Депутатите ревизираха броя на изборните секции в страни извън Европейския съюз до 35 и махнаха ограничението за такива на територията на Европейския съюз.

С последните промени депутатите решиха още, че само в двата вида мажоритарни избори – за кметове и за президент и вицепрезидент в методиките за определяне на резултатите, ще се зачита тежестта на вота, отразен в квадратчето „Не подкрепям никого” в бюлетината.

Гласуването в изборите за президент и вицепрезидент на републиката е задължително и представлява изпълнение на граждански дълг. Лицата, които не са упражнили избирателното си право без уважителни причини в два поредни избори от един и същ вид, се изключват от избирателния списък. Неупражняването на правото на глас в изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 6 ноември не възпрепятства правото да гласувате при евентуален балотаж.

Над 6 милиона и 800 хил. са българите, които ще могат да гласуват днес за държавен глава. С около 2 хил. по-малко са тези, които ще могат да пуснат бюлетина за референдума.

Гласуването ще става в над 12 хиляди секции в страната. А в чужбина секциите ще са 325 в 71 държави. Най-много са във Великобритания – 53.

В 500 секции ще се гласува машинно. Секциите ще бъдат в различни по големина общини. Гласуването ще е реално, а не експериментално.

Гласуването в изборния ден започва в 7:00 часа и завършва в 20:00 часа. Ако има все още желаещи гласоподаватели пред изборните помещения, гласуването се удължава, но не по-късно от 21:00 часа. 

Ако станете свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте ни! ЕКИПЪТ НА „РАЗСЛЕДВАНЕ“ ОЧАКВА ВАШИТЕ СИГНАЛИ ТУК. Не се колебайте да ни изпращате и снимки и видеоматериали в рубриката ни "МОЯТА НОВИНА".