Какво казаха те, след като упражниха правото си на глас?

Днес България избира новия държавен глава и върховен главнокомандващ, който ще оглави „Дондуков” 2. Гражданите ще гласуват и на референдума, включващ въпроси за задължителното и мажоритарното гласуване, както и за намаляване субсидиите на партиите.

Във Facebook страницата на Новините на NOVA следете развитието на изборния ден. Ще получавате ексклузивна информация за хода на вота. 

Президентските избори са шестите по ред у нас след демократичните промени.

До 14 часа гласа си дадоха четири от основните кандидати за президент. Това са Цецка Цачева, Красимир Каракачанов, Ивайло Калфин, Трайчо Трайков, ген. Румен Радев, Веселин Марешки и Пламен Орешарски.

Кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева гласува за избор на държавен глава, както и на референдума. Тя пусна бюлетините в секция в Основно училище "Йордан Йовков" в Плевен. Пред журналисти Цачева заяви, че е отговорила на въпросите в допитването до народа, защото подкрепя пряката демокрация.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ГЛАСУВАНЕТО НА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

"Каквото сме успяли да направим, сме го направили. Мисля, че избирателната активност ще бъде по-висока и то не само заради задължителното гласуване, а и затова, че много хора са раздразнени от това, което не се случва в България през последните 25 години", коментира Красимир Каракачанов, който гласува в 27 изборна секция, 149 СУ в столичния квартал "Овча купел". Даде гласа си за президент, отказа бюлетина за референдум. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ГЛАСУВАНЕТО НА КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ

"Гласувах за държавен глава, който ще донесе спокойствие и по-малко напрежение в държавата и ще върне чувството за достойнство на българите", заяви кандидатът за президент Ивайло Калфин, след като упражни правото си на вот в училище "Алеко Константинов" в район "Красна поляна". Калфин заяви, че се надява избирателната активност да бъде много по-висока от обичайната, не заради закона, а заради това, че има смисъл хората да гласуват.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ГЛАСУВАНЕТО НА ИВАЙЛО КАЛФИН

"Гласувах, за да дам сила на свободните хора. Защото реших, че ако не се гласува днес, утре може пак да ни карат да празнуваме празника на Октомврийската революция. България има своя суверенитет. Въпросът е колко умеем да пазим и използваме този суверенитет", коментира при гласуването си кандидатът за президент Трайчо Трайков, издигнат от Реформаторския блок.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ГЛАСУВАНЕТО НА ТРАЙЧО ТРАЙКОВ

"Времето на телевизионните проповеди свърши, хората ще вземат демокрацията в свои ръце, защото тя им принадлежи. Всички знаем, че промяната е неотложна и зависи от всички българи, които днес гласуват. Гласувах с оптимизъм. Гласувах и в референдума, отговорих чинно на всички въпроси. Референдумът е важен и призовавам всички българи да гласуват и за него", заяви кандидатът за президент генерал Румен Радев, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от „БСП лява България“ след като упражни правото си на глас, информира агенция „Фокус“.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ГЛАСУВАНЕТО НА ГЕН. РУМЕН РАДЕВ

"Гласувах, за да може най-накрая по демократичен, с огромната сила на нашия вот начин, да изхвърлим корумпираните политици от управлението на България. И по този начин да постигнем мечтата си за една просперираща България в Европейския съюз, в Европа, защо не и в целия свят", заяви кандидатът за президент Веселин Марешки, който упражни вота си във Варна.  

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ГЛАСУВАНЕТО НА ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ

"Гласувах за един силен надпартиен президент, който не сме имали от началото на прехода, и който би могъл да зададе друг тон и друга посока на развитието на нашата страна", заяви независимият кандидат за президент Пламен Орешарски след като упражни правото си на вот в столичната професионална гимназия „А. С. Попов”. Орешарски обясни, че е гласувал и на референдума.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ГЛАСУВАНЕТО НА ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ

Ако станете свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте ни! ЕКИПЪТ НА „РАЗСЛЕДВАНЕ“ ОЧАКВА ВАШИТЕ СИГНАЛИ ТУК. Не се колебайте да ни изпращате и снимки и видеоматериали в рубриката ни "МОЯТА НОВИНА".