При 100% обработени протоколи Радев печели 59,37%, Цачева – 36,16%

След внушителната победа за Румен Радев политическата карта на България почервеня напълно. За разлика от първия тур, след втория - няма нито една област на страната, в която Цецка Цачева да води пред Румен Радев. А разликата в резултата е внушителна. Цели 23 процента.

Ето и финалния резултат при 100% обработени протоколи от ЦИК. 59.4 процента от гласовете са за радев, срещу 36 на сто за Цецка Цачева.  

По темата

 

Равносметката в точен брой избиратели. Над 2 милиона и 63 хиляди души са пуснали бюлетини за бившия командващ на военно-въздушните сили. За председателя на парламента са гласували над един милион и 200 хиляди българи. 

След изборите за президент България е изправена пред извънредни избори.

Какви са партийните нагласи? Ако сега имаше парламентарен вот, в Народното събрание щяха със сигурност да влязат 4 политически сили. Това показват данните от Екзит пол на „Галъп интернешънъл”, възложен и финансиран от NOVA. Позициите на БСП и ГЕРБ са почти изравнени - разликата между тях е само 2 процента. Следват патриотите със 7%, а четвърта  е партията на недоволните - хората, които са казват "Не подкрепям никого."

ДПС заемат петото място с 6% подкрепа. На границата на четирипроцентната бариера са Реформаторите с 3.8 на сто.

Извън парламента остават АБВ, „Атака”, ДОСТ и „Движение 21”.

Любопитно сравнение. Оказва се, че българите в чужбина са били много по-активни в изборния ден. 87% от тях са отишли до урните, докато в България активността е била малко над 50%.

Във Великобритания, една от държавите с най-много избирателни секции, победителят е Румен Радев. Генералът е получил сериозна подкрепа в повечето европейски държави, включително Белгия. Българите отвърд Океана също му отреждат първото място.

Не такава е картината в Турция. Там има рекорден брой гласували и политически обрат. Бюлетини на втория тур пуснаха внушителните 37 000 избиратели, повечето за Цецка Цачева.

И така след загубата на Цачева, ГЕРБ сдаде властта. Официалният документ, с който вторият кабинет на ГЕРБ сдава властта беше депозиран в деловодството на парламента.Най-активни са били избирателите в Перник, най-неактивни – в Кърджали.

В писмото си до народните представители премиерът заявява, че Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство и ще осигури приемственост в управлението на страната. 

Смятат ли обаче хората, че България има нужда от предсрочен вот?

 

За мнозинството българи нови избори не са необходими. Такова е мнението на 47 на сто. 37 процента са за извънреден вот, сочи проучване на „Галъп Интернешънъл”, направено по поръчка и финансирано от NOVA.

А как би изглеждал парламентът, ако изборите за него бяха днес?

Със сигурност следващото Народно събрание ще е съставено от 4 партии. Силите между ГЕРБ  и БСП са изравнени. За партията на Борисов подкрепа дават малко под 31%. Столетницата печели почти 29 на сто. Трета сила е Патриотичният фронт, с резултат 7%. С разлика под 1%, четвърти са ДПС. Над 6% от българите ще гласуват с квадратчето „Не подкрепям никого”.