Кметовете не могат да сключват нови договори по програмата

Стигането на лимита от милиард лева по програмата за саниране няма нищо общо с изборите и не е на инат. Това обясни регионалният министър в оставка Лиляна Павлова. 

По темата

Кметовете са уведомени временно да преустановят сключването на нови договори, докато парламентът приеме бюджета за следващата година и потвърди продължаването на програмата за саниране. Причината е, че сключените до момента договори са достигнали сумата от 1 милиарда лева, заложена в бюджета и в постановлението за изпълнението на програмата. 

По думите на Павлова около 2000 блока чакат приемането на бюджета за 2017 година, за да се разбере дали ще има пари за обновяването им.

Започнатите 2019 блока ще бъдат довършени, увери Павлова. „Ако програмата надвиши дори с 1 лев бюджета от милиард лева, на следващия ден съм клиент на прокуратурата", коментира тя.

Въпреки че санирането нямало общо с оставката, нямало да се стигне до временното спиране на програмата, ако правителството беше действащо, твърди Павлова.

"Правителството в оставка предложи увеличение с още 1 млрд. лв на бюджета на програмата, но на този етап не можем да гарантираме приемственост и нейното продължаване, предвид че останалите партии в парламента се обявиха срещу продължаване на санирането. Не може да поставим под риск и да оставим финансово необезпечени договори, ако останалите партии не подкрепят нейното продължаване", коментираха от регионалното министерство.