Идеята е на водещи архитекти, които искат да възстановят обществените тоалетни в столицата

Изоставена градска тоалетна в центъра на София се превръща в галерия на открито. Идеята е на водещи архитекти, които искат да възстановят обществените тоалетни в столицата и около тях да обособят кътчета за култура и изкуство. 

Докторската градина е любимо място в София не само на малките. Както Веселина, така и повечето родители смятат, че изоставената тоалетна там разваля зеления пейзаж на градината.

Тоалетната е приватизирана в миналото, а от години общината води дела за безстопанственост. Така идва идеята за възраждане на градските тоалетни.

От Камарата на архитектите предлагат това помещение да се ремонтира, за да може да се ползва отново, а над него да се изгради архитектурен павилион със стъклен купол, под който да се разкриват различни експозиции.

Практиката да се прави изкуство на мястото на градските тоалетни е разпространена из цял свят. Подобни примери можем да видим в Чили, Китай, Норвегия, Япония, Полша и Щатите. На много места по света са разработени дори приложения за телефон, които показват най-близката обществена тоалетна.

Тепърва ще се обсъжда как да изглежда първата такава тоалетна у нас, но сред идеите е тя да е с озеленен покрив, безплатен безжичен интернет и детски кът.