Въпросите предизвика люти спорове в парламента

Престъпление ли е комунизмът и харесват ли българите Тодор Живков? Въпросите предизвика люти спорове в парламента днес. Депутатите гледаха предложените промени в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен.

Месеци наред текстовете отлежават в деловодството на парламента. Днес влязоха в пленарната зала и пожарът не закъсня. Искрите припламнаха при предложението режимът преди 89-та да се окачествят като престъпление.

„Не можем да търпим повече в българската история да не се изучава истината за тоталитарния комунистически режим. Да се замита под килима”, заяви Методи Андреев от ГЕРБ.

От БСП поискаха законът да бъде оттеглен.

„Ако се опиташ да вадиш скелет от гардероба на история, няма начин други 100 хиляди скелета да не паднат върху теб и да те затрупат”, заяви Таско Ерменков от БСП.

От БСП категорично заявиха, че парламентът не трябва да влиза в ролята на исторически цензор.

„Искахме да се разграничите и да кажете, че са срамни практики, вие правие точно обратното”, заяви Петър Славов от Реформаторския блок.

Със закона ще се забранят всички табели, лозунги и знаци от спорния исторически период. Глобата за неспазване на разпоредбите е от 200 до 2000 лева. Дебатите по темата продължават утре.

Повече по темата гледайте във видеото.