Ситуацията в бежанския център вече е нормализирана

Трескава подготовка за преместване на мигрантите от лагера в Харманли. Плановете са афганистанците да бъдат временно настанени в бивши казарми по границата. Няма официална информация къде точно ще бъдат преместени, но според източници на NOVA фургони вече пътуват към разпределителния център в Елхово. В момента неговият капацитет е 280-300 души.

Във фургоните обаче могат да бъдат настанени поне още толкова. Там те ще бъдат временно, преди да бъдат пренасочени към центровете от затворен тип в Любимец и Пъстрогор. 

По темата

Иначе ситуацията в Харманли след бунта в бежанския център вече е нормализирана. В лагера се работи на пълни обороти. Поправят се счупените прозорци и унищожената покъщнина, за да са мигрантите на топло. В момента там има около 2700 души, които са разделени по националност, за да не се стига отново до сблъсъци. Децата са около 600, а жените – 400-500. Тяхната безопасност е осигурен.

Ситуацията в града също е спокойна. Напрежението рязко намаля, след като стана ясно, че афганистанците ще бъдат изведени от лагера. Протести няма.  Очаква се да бъдат гледани мерките на задържаните при размириците около 400 души. Обвиненията срещу тях са за хулиганство и унищожаване на чуждо имущество. Бежанците на свой ред обвиниха полицията в произвол и насилие. 

Хаосът, камъните и гневът на тълпата. Това се е запечатало дълбоко в спомените на всички онези, които предотвратиха най-лошото - агресивното множество да излезе от лагера и да вилнее из града.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ЛАГЕРА В ХАРМАНЛИ ОТВЪТРЕ

„Имаха тактика, имаха подготовка. Това бяха само афганистанците. Млади мъже, жилави, здрави. Не са случайни. Тези хора бяха тръгнали да убиват”, разказва полицаят Ивайло Ячев.

Тактика приложиха и полицаите, за да потушат бунта и да оцелеят.

„Тактиката беше дотолкова, доколкото да можем да ги задържим и да оцелеем ние. Ходили сме по мачове, но за 12 години такова нещо не ми се беше случвало”, разказва още Ячев.

В този момент няма страх, разказват полицаите. Просто вървиш напред, следваш мисията и се стараеш да останеш жив. Друг полицай - Цветелин Василев, е ранен, но спасен от фатален удар с тежък камък.

СНИМКИ ОТ БУНТА В ХАРМАНЛИ

От другата страна на барикадата обаче дойдоха сериозни обвинения. Мигранти заявиха открито, че са били бити от полицията - и то без причина.

При размириците в Харманли пострадаха над 20 полицаи. Те са с леки наранявания. Лекарите обясняват, че леки са и нараняванията на пострадалите мигранти. На всички е оказана необходимата медицинска помощ.

Утре в Специализирания съд в София ще бъде гледана мярката на афганистанеца, които запали българско знаме.Това е Бахир Ярануал. Той е на 20 години. Регистриран у нас през октомври. Задържан е за 72 часа и ще бъде съден за опетняване на знамето на България. Ако бъде признат за виновен, афганистанецът може да влезе в затвора за 2 години.