Държавният глава проведе последния кръг на консултациите преди връчването на мандатите за съставяне на ново правителство

"Днес държавата е в една нелесна ситуация. Трябва да се потърси изход чрез диалог. Макар и консултациите да са задължителни, аз не подходих формално към тях. Продължавам да вярвам, че настоящото Народно събрание не е изчерпало своя потенциал и все още може да свърши много смислени неща за държавата". Това каза президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава проведе последния кръг на консултациите преди връчването на мандатите за съставяне на ново правителство.

По темата

Той подчерта, че се надява да бъде реализиран третият мандат за кабинет.

"Аз застъпих тезата, че политическите сили в НС трябва да надмогнат тяснопартийните интереси и да потърсят формула за създаване на правителство", добави Плевнелиев.

Относно дата на евентуални избори, има принципно съгласие за края на март или началото на април, но това, е ако Народното събрание няма възможност да излъчи правителство. Насрочването на избори е изключително правомощие на новоизбрания държавен глава, каза Росен Плевнелиев.

Той напомни, че предстои председателството на България в ЕС. По думите му това е голяма възможност да се покажем на света, да излезем отпред и да водим. "Това е момент, в който България може да покаже, че иска и може да води, има потенциал да задава дневния ред на ЕС", каза още Плевнелиев.

"Не ми се иска в подобна ситуация страната да бъде управлявана повече от пет месеца от едно, недай Боже, две служебни правителства", заяви държавният глава.

Две служебни правителства не е добър вариант, категоричен е Плевнелиев. Това е процедурата, в която досега не сме изпадали, добави той. 

КСНС беше един пореден опит да потърсим общо решение след оставката на Борисов. Днес държавата се намира в сложна ситуацията, от която трябва да намерим най-добрия изход за народа.

След КСНС аз продължавам да вярвам, че настоящото Народно събрание не е изчерпало своя потенциал и все още може да свърши много смислени неща за държавата, заяви Плевнелиев.

Настоящото НС е в състояние да продължи усилията си по ключовите реформи, които своят и на дневен ред за българското общество. Не трябва да забравяме и че проведения с президентските избори беше проведен референдум, който показа, че хората искат промяна. За такава реформа обаче е необходимо време. В никакъв случай не на инат предстоят сериозни промени в изборното законодателство, има огромна опасност ако се бърза и се тръгне към бързи избори, държавата да бъде вкарана в трайна нестабилност, каза президентът.

Не вярвам в прибързаните решения. Днес е моментът да бъдем разумни. Народът очаква това, защото може да се окажем в много по-тежка политическа ситуация, продължи президентът.

Според Росен Плевнелиев днешното Народно събрание е най-представителното. Нека покажем, че и най-пъстрият парламент може да работи в името на гражданите, заяви той.

Плевнелиев изрази надежда предстоящото председателство на ЕС да не бъде пропиляно.

На днешните консултации бяха застъпени две посоки на мнения, според Плевнелиев – незабавни избори от една страна, и от друга, че НС е в състояние да излъчи правителство.

Да, има принципно съгласие в края на март, началото на април да бъде насрочена дата за предсрочни избори. Но нарочването на избори е изключително правомощие на новия държавен глава, каза още Росен Плевнелиев. Тъй като Румен Радев не бе днес с нас фиксирането на дата за избори не е възможно.

При тази ситуация аз съм длъжен да пристъпя към връчването на мандатите и въпреки заявката на първата и втората политически сили (ГЕРБ и БСП вече заявиха, че ще върнат мандата - бел. ред.) за връчване на мандата. Аз вярвам, че е възможно да бъде реализиран третия мандат, заяви Плевнелиев.

Ще взема своето решение на кого да връча третия мандат за съставяне на правителство. Със сигурност ще бъде на тези, които гарантират, че ще направят искрен опит за съставяне на правителство в рамките на 43-ото Народно събрание, каза още държавният глава. Третият мандат ще бъде връчен от мен след много размисли, допълнителни консултации - на тези, които имат най-голям шанс да съставят правителство, повтори той.

Най-вероятно в петък ще бъде връчен мандата на ГЕРБ, посочи Плевнелиев.