В екипа са включени специалисти по паразитология, инфекциозни болести и дерматология

Лекари и медицински сестри от Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ ще преглеждат в центъра за бежанци в Харманли от 5 до 9 декември, съобщи БГНЕС. В екипа са включени специалисти от различни медицински специалности – паразитология, инфекциозни болести и дерматология.

По темата

Преди седмица екип от Клиниката по инфекциозни болести на Университетска болница „Свети Георги“ посети лагера и в продължение на два дни бяха прегледани над 200 души. Установени са няколко случая на варицела, пневмония и гнойна ангина.

За периода 2015 и 2016 година в Клиниката по инфекциозни болести са преминали и са лекувани общо 17 пациенти с малария и лайшманиоза.

През 2015 година с малария са приети четирима пациенти - трима български граждани и един бежанец. Само един бежанец с кожна лайшманиоза е хоспитализиран през миналата година. Той е бил от настанен в лагера в Харманли. През настоящата година до момента са приети и лекувани девет души с малария – двама българи и седем бежанци. Трима от чужденците са от лагера в Харманли. С висцерална лайшманиоза са хоспитализирани само трима пациенти, всеки от тях - български гражданин.