Те проведоха консултации с ГЕРБ

Реформаторският блок и ГЕРБ са готови за предсрочни избори, ако възможностите за съставяне на правителство в този парламент се изчерпат. Това стана ясно след двучасова среща между ръководствата на двете политически сили.

По темата

По-рано през деня реформаторите решиха, че ще се опитат да съставят експертен кабинет с техен мандат.

"Ако Плевнелиев реши да връчи мандат на Реформаторите, ще подновим формалните разговори и първите разговори ще бъдат отново с ГЕРБ. Ако се достигне до решение за стабилно мнозинство, може и да има решение в този парламент, ако не - и двете партии са готови да отидат на предсрочни избори”, заяви Петър Москов.

"Много е рано за официални разговори за бъдеща коалиция и мнозинства", коментира Менда Стоянова. От друга страна тя заяви, че ГЕРБ призовава Румен Радев и Илияна Йотова да поемат отговорност пред хората. Според нея Радев е задължен да отговори на поканата на Плевнелиев и да направят заедно служебно правителство, чиято цел да бъде подготовката на изборите.

„Несериозно е експертно правителство. Това означава задкулисие, подобно на предходното правителство на Орешарски, където експертът Орешарски беше министър-председател”, убедена е Стоянова.

По-рано Реформаторите обявиха, че започват срещи с парламентарно представените партии „с ясна евроатлантическа ориентация и демократични ценности”. Те изразиха готовност да приемат мандат за съставяне на служебно правителство, в случай че в рамките на този парламент е възможно да се формира стабилно мнозинство.