Случаят е прецедент в световен мащаб, тъй като това е най-възрастната сурогатна майка

67-годишна гъркиня роди детето на дъщеря си, съобщава електронното издание на гръцкия вестник "Етнос", цитирано от БТА. 

Бебето се е родило в 31-ва седмица от бременността и в момента е в кувьоз. Малкото момиченце тежи малко над един килограм. 

Лекарите съобщават, че бебето и жената са добре. 

По темата

Дъщерята на родилката и мъжът ѝ правили многократни опити за изкуствено забременяване, но те били неуспешни. След консултация със специалисти решили да използват сурогатна майка. 

Ембриотрансферът е направен през май тази година след положително решение на съда. 

Лекарите използвали генетичен материал на дъщерята и мъжа й и замразили ембрион. След като получили разрешение от съда, те трансферирали ембриона в матката на 67-годишната жена. 

Специалистите били принудени да извадят бебето с цезарово сечение в седмия месец, тъй като сурогатната майка имала симптоми на прееклампсия - високо кръвно налягане и поява на белтък в урината. 

Случаят е прецедент в световен мащаб, тъй като това е най-възрастната сурогатна майка, която наред с това е и баба на бебето. След нея се нареждат 61-годишна сурогатна майка в Чикаго и 57-годишна жена от Англия. 

Законодателната рамка в Гърция предвижда за трансферирането на ембрион от генетичен материал на двойка в матката на сурогатна майка, която желае и е способна да износи бременността, да има съдебно решение. За целта двойката, която иска да станат родители, предоставят на съда медицински изследвания, които показват, че не могат да имат деца.