Певецът издъхна на 53-годишна възраст

Легендарният поп певец Джордж Майкъл почина на 53-годишна възраст. Скръбната вест съобщи неговият издател, цитиран от Би Би Си.

Музикантът е издъхнал в дома си в Оксфордшир в Югоизточна Англия. Линейка е пристигнала в къщата му в празничния неделен ден в 13.42 ч. местно време, съобщават от местната полиция. 

СНИМКИ НА ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СВЕТОВНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ ВИЖТЕ ТУК

Униформените са категорични, че няма никакви съмнителни обстоятелства около смъртта на певеца.

Неговият мениджър помоли медиите и феновете да уважават желанието за усамотение на семейството на Джордж Майкъл в този така тежък за тях момент. 

Причината за смъртта му е сърдечна недостатъчност, заяви мениджърът му Майкъл Липман.

През 2011 г. Джордж Майкъл прекара тежка пневмония, заради която отмени концерти от турнето си. След боледуването си самият той казваше, че е бил "на ръба". През октомври 2012 г. отмени и австралийското си турне. Последният му албум "Symphonica", излязъл през 2014 г., станал "златен диск" във Великобритания, отбелязва АФП.

През 2014 г. отново имаше съобщение, че е приет в болница след припадък в дома си. През същата година той обяви, че е спрял да пуши марихуана и не употребява и наркотични вещества.

В интервю през 2011 г. Джордж Майкъл благодари на доктори от австрийска болница, че са спасили живота му.

Мадона написа в профила си в Twitter: "Сбогом, приятелю мой! Още един велик творец ни напусна. Може ли 2016-та да се разкара сега?". Звездата публикува архивно видео от връчването на музикална награда на Джордж Майкъл.

Елтън Джон публикува в Instagram профила си снимка с него и написа: „В дълбок шок съм. Изгубих обичан приятел – най-милата и щедра душа и брилянтен артист. Сърцето ми е със семейството и феновете му“.

Организации, музиканти и групи отдават почит на Джордж Майкъл, предава Sky News.

Китаристът на Queen Брайън Мей също беше сред първите, споделили тъгата си в социалната мрежа: "Без думи. Почивай в мир, Джордж."

Пол Янг написа в профила си в Twitter: "Още един път..." и припомни съвместното си изпълнение с Джордж Майкъл от 1986-та на Every Time You Go Away.

Изпълнителят е роден на 25 юни 1963 г. в Лондон под името Йоргос Кириакос Панайоту. Англичанинът от гръцки произход ще остане в историята като един от най-големите в музикалния шоубизнес. От началото на кариерата си той е продал над 100 милиона албума по цял свят.

Певецът дебютира в началото на 80-те години на миналия век, като сформира дуета "Wham!", заедно с най-добрия си приятел Андрю Риджли. Двамата записват поредица от мегахитове като "Wake Me Up Before You Go-Go", "Freedom", "Last Christmas", "Wham Rap!" и много други. Дуетът се разпада през 1986 г. и Джордж започва соло кариера.

Сред другите му известни песни са "Careless Whisper", "Faith", "I Want Your Sex", "Freedom '90" и дуетът с Елтън Джон "Don't Let The Sun Go Down On Me".

Джордж Майкъл бе обявен за най-често пусканият изпълнител по британските радиостанции в двете десетилетия между 1984г. и 2004г. През 2008г. списание “Билборд” го постави под №40 в класацията си на Стоте най-популярни изпълнители на всички времена. Дебютният му солов албум Faith (1987) бе продаден в 20 милиона броя.

 

На 28 май 2007 г. гостува за първи път в България, като изнася концерт на стадион Локомотив в подкрепа на българските медици в Либия. 

Джордж Майкъл отдавна беше предоставил името си и музиката си в подкрепа на превенцията и борбата със СПИН и правата на хомосексуалистите. Самият той признаваше, че да крие сексуалната си ориентация го е карало да се чувства като измамник.

Джордж Майкъл обявява открито своята хомосексуалност през 1998 г. В началото на 2006 г. се омъжва за дългогодишния си приятел Кени Гос. Двамата се разделят три години по-късно.

Благотворителни дружества възхваляват щедрата подкрепа на Джордж Майкъл за редица каузи, около която изпълнителят не е искал да се вдига шум. Представители на дружества като тръста "Терънс Хигинс", подпомагащ хора със СПИН и младежката гореща линия "Чайлдлайн" изразиха благодарността си за дългогодишната му активна благотворителна дейност. 

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ!