Част от начислените суми са за услугите на юристконсулти

Колекторска фирма търси близо 300 лева от покойник. Голяма част от тази сума е за юридически услуги.

По темата

Случаят беше разказан от омбудсмана Мая Манолова, която настоява за бързи законови промени. Те трябва да ограничат правата и таксите на частните съдилища срещу длъжниците.

Миналата година Динко загубил брат си, а близо половин година по-късно получил неочаквано писмо. В него пишело, че с решение на арбитражен съд покойният му брат дължи пари за неплатена сметка за телефон от преди 10 години.

„Сумата е била 28 лева, а сега мисля, че са дължими 268 лева. В тази сума се включват и различни такси”, обясни Динко.

Част от начислените суми са за услугите на юристконсулти. Именно тях омбудсманът Мая Манолова се опитва да намали. В края на миналата година парламентът обсъди предложението й да има таван за тези такси и те да бъдат намалени близо 6 пъти. Другото й предложение е случаите като този на Динко да не влизат в арбитражния съд.

Дали обаче това ще стане в рамките на този парламент, не е ясно. Според омбудсмана решението трябва да се вземе спешно, защото от услугите на частните съдилища се ползват колекторски фирми, монополни дружества, фирми за бързи кредити, агенции за недвижими имоти. Именно срещу тях са и една трета от жалбите, постъпили при омбудсмана за миналата година.  

А от фирмата, която съди брата на Динко обясниха, че при подаване на документ за починал длъжник, случаят се приключва. Просто до момента при тях не е подаден смъртен акт.