И други страни може да последват примера на Великобритания, смята новоизбраният президент на САЩ

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп каза в интервю за британския в. "Таймс" и германския в. "Билд", че Brexit ще се окаже "голямо нещо" и че други страни може да последват примера на Великобритания за излизане от Европейския съюз. 

По темата

Тръмп заяви, че британците са гласували за излизане от ЕС, защото са искали своя идентичност. Според него нямало да се стигне дотам, ако Великобритания не била принудена да приеме толкова много бежанци.

"Ако в различни части на Европа продължат да се стичат бежанци, мисля, че ще е много трудно да се запази единството, защото хората са разгневени от това", на мнение е Доналд Тръмп.

"Това беше последната сламка, която пречупи гърба на камилата, смятам, че и други ще напуснат", допълни той.

Берлин реагира незабавно на изказването на Тръмп. Канцлерът Ангела Меркел отговори, че Европа държи съдбата си в свои ръце.

А бъдещият президент не пропусна да коментира и миграционната политика на Меркел.

Мисля, че не е добре. Мисля, че е голяма грешка за Германия и всички други държави, защото Германия е една от най-строгите в света за влизане в нея. Мисля, че беше грешка. Ще се видя с Меркел. Уважавам я и я харесвам, но мисля, че е грешка. А хората правят грешки. Но това е много голяма грешка”, заяви Тръмп.

Той каза заяви още, че ще работи усилено за постигане на търговско споразумение с Великобритания. Щял да покани на посещение британския министър-председател Тереза Мей, веднага след като встъпи в длъжност като президент на САЩ.