Тя призова да "преодолеем проблемите с омразата и с агресията"

"Халът на народа ни не е добър и никой не е в състояние да заблуди хората, че ни чака много красиво бъдеще", заяви вицепрезидентът Маргарита Попова по време на отчета за дейността си в президентството. 

"Може би най-важното послание за хората, които ще дойдат след нас, е свързано с разделението в обществото. Toва е първият проблем и въпрос, който мъчи народa ни вече години наред. Той ни съпровождаше в почти целия ни мандат", заяви Попова. 

„Като последица от разделението в обществото имаме проблеми, които се дължат на насажданата ежедневно омраза и агресия в нашето общество. Не може да се стигне далеч, ако не преодолеем проблемите с омразата и с агресията, които са реална последица от разделението в обществото”, подчерта тя. 

„Чакат ни тежки времена, които няма как да преодолеем с разделения,омраза и агресия”, каза още Попова. „Имаме проблеми със стабилността в политическата система”, коментира тя. 

"Повече структурни реформи няма да решат тежките социални проблеми и проблемите, които ражда разделението в нашето общество", добави тя. 

„Съжалявам, че президентът загуби контрола си върху всички служби и те отидоха на подчинение в изпълнителната власт. Аз на негово място щях да се бори със зъби и нокти да не се случва такова нещо в държавата”, призна Попова.

Според Маргарита Попова е можело да се направи повече във връзка със свикването на Консултативния съвет за национална сигурност. Тя смята, че в следващите 5 години Закона за КСНС може да бъде променен.

Тя се оплака, че дори и в Президентството е имало „не особено интелигентни и не особено добронамерени служители”, които са се опитали да създадат разединение между нея и Плевнелиев. 

Искам да изнасяме мир, бъдеще, настояще и повече спокойствие, но ни чакат тежки времена и никой няма да очаква от нас да изнесем нищо смислено. Има ли война вътре, не можеш да изнасяш мир навън”, каза още Попова. 

„На 22 януари 2012 година с президента влязохме заедно в президентството като екип и излизаме заедно като екип”, каза още Маргарита Попова.