Два дни преди да изтече мандата му, той се пошегува със себе си

Съвети от отиващия си към новия президент на Съединените щати - на последната му пресконференция като държавен глава. Барак Обама разкри какво е посъветвал Доналд Тръмп преди в петък милиардерът да влезе в Белия дом. 

По темата

Президентът Обама започна последната си среща с пресата с обръщение: „Нищо не може да се случи, без да имаме добре информирани граждани. А вие сте проводника, чрез който те получават информация за това, какво се случва в залите на властта. Америка се нуждае от вас. Нашата демокрация се нуждае от вас”.

Президентът няма да си мълчи, ако основни демократични принципи бъдат нарушени. Припомни, че Вашингтон е наложил санкции на Москва заради Украйна и си позволи да даде съвет на Тръмп.

„Има нещо, което му казах, че това е работа с такъв мащаб, че не можеш да я вършиш сам. Казах му, че до огромна степен е зависим от екипа си”, заяви Обама.

Два дни преди да изтече мандата му, той се пошегува със себе си.

„Истина е, че зад затворените врати псувам повече, отколкото публично. Понякога се ядосвам и притеснявам както всички други. Но дълбоко в себе си мисля, че ще бъдем добре. Просто трябва да се борим за това, а не да го приемаме за даденост”, каза Обама. 

Полиция, протестиращи и между 700 и 900 000 посетители се очакват в петък във Вашингтон за церемонията по встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. Но в сравнение с предишните, събитието ще бъде далеч по-скромно - по-малко известни изпълнители, по-кратка реч на президента и парад, който ще продължи само 90-минути.

Но 100 различни протеста ще помрачат церемонията. Засега всички са планирани като мирни, но мерките, които полицията взима, са драконовски.