Милиардерът положи клетва в Капитолия

Доналд Тръмп положи клетва като 45-ия президент на САЩ на тържествена церемония във Вашингтон в петък. 

СНИМКИ ОТ ДЕНЯ НА ВСТЪПВАНЕТО В ДЛЪЖНОСТ ВИЖТЕ ТУК

След това президентът обеща да върне властта в ръцете на жителите на Америка.Първата си официална реч като държавен глава Тръмп започна с поднасяне на благодарности към американския народ и всички хора по света, както и към Мишел и Барак Обама.

Днес не просто прехвърляме властта от една партия към друга, а от Вашингтон към вас, народа. Не е важно коя политическа сила контролира правителството, а дали то се управлява от хората”, заяви държавният глава.

Той обеща, че страданията на гражданите, всички злини като търговията с наркотици и дейността на бандите, ще спрат „в този момент”.

Това е моментът, който принадлежи на вас. Това е вашето тържество, вашият празник. САЩ е вашата страна!”, допълни Тръмп.

Новият президент влиза в Белия дом с рекордно ниско одобрение – едва 40% и в речта си даде знак, че иска да е президент на всички американци.

ЦЪРКОВНА СЛУЖБА

Милиардерът започна своя важен ден с посещение на църква.

Бъдещият държавен глава, съпругата му Мелания и големите му деца пристигнаха в храма „Сейнт Джон“ край Белия дом. Те присъстваха на едночасова служба, преди срещата си за чай с отиващия си президент Барак Обама и съпругата му Мишел.

ПОСЕЩЕНИЕТО В БЕЛИЯ ДОМ

След това Барак и Мишел Обама посрещнаха Доналд и Мелания Тръмп в Белия дом.

Като домакин на събитието Обама представи съпругата си на новоизбрания президент, Мелания направи подарък на Мишел, след което четиримата влязоха в Белия дом. Те пиха чай, след което Обама и Тръмп напуснаха Белия дом и се отправиха към Капитолия.

В КАПИТОЛИЯ

Около 900 000 души се събраха на Националната алея срещу Капитолия, където новоизбраният държавен глава положи клетва, както и по парадния маршрут по „Пенсилвания авеню” до Белия дом и на други места в центъра на Вашингтон.

Всички официални лица, присъстващи на церемонията, излязоха на платформата, където по-късно Тръмп и заместникът му Майк Пенс се заклеха да служат на народа си.

Сред почетните гости бяха цялото семейство на милиардера, 44-тия президент Барак Обама и съпругата му Мишел, Хилъри и Бил Клинтън, сенатори, духовни лица и др.

За сигурността отговаряха десетки хиляди служители на различни служби и войници от Националната гвардия. Около Капитолия бяха разположени няколко отряда за борба с безредиците.

След края на тържествената церемония семейство Обама отлетя от Капитолия с хеликоптер и се оттегли за заслужена почивка.

ПАРАДЪТ

След като подписа указите за назначаване на членовете на кабинета си, Тръмп тръгна на традиционния парад по пътя към Белия дом. Стотици хиляди се струпаха по продължение на трасето, за да видят от близо новия президент и първата дама.

ПРОТЕСТИТЕ

Безпрецедентни протести белязаха деня на встъпването в длъжност на 45-ия американски президент Доналд Тръмп. Стотици хиляди американци излязоха по улиците, за да изразят недоволството си с влизането на милиардера в Белия дом.

Най-яростните демонстрации се провеждат във Вашингтон. При тях ранени бяха двама униформени, а арестуваните са повече от 90.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТИТЕ ВИЖТЕ ТУК

Активисти, облечени изцяло в черно, чупиха стъкла на магазини и автомобили. Нанесени бяха щети и на сграда на “Bank of America”, съобщи БТА.

Друга група протестиращи пък влезе в сблъсък с полицията. Причината - недоволните опитаха да блокират достъпа на поддръжници на Тръмп до мястото, където се проведе официалната церемония.

Участниците в демонстрацията, организирана от групата "Дисръпт Джей 20", направиха жива верига при един от контролните пунктове, водещи към най-голямата обществена зона за наблюдаване на церемонията.

Вижте каква беше програмата на Доналд Тръмп в деня на встъпването му в длъжност:

15:30 българско време: Доналд и Мелания Тръмп посещават служба в епископалната St. John's Church на пл. "Лафайет"

16:40 българско време: Президентът Барак Обама и първата дама Мишел Обама приветстват сем. Тръмп в Белия дом

16:45 българско време: Сем.Обама пие чай или кафе със сем. Тръмп

17:30 българско време: Тръмп и Обама се отправят от Белия дом за Капитолия 

18:16 българско време: Сенатор Рой Блънт открива церемонията, встъпително слово

18:35 българско време: Вицепрезидентът Майк Пенс полага клетва пред съдията от Върховния съд Кларънс Томас

18:47 българско време: Президент Тръмп полага клетва пред шефа на Върховния съд на САЩ съдия Джон Гловър Робъртс

18:51 българско време: Встъпителна реч на президент Доналд Тръмп

19.12 българско време: Благословия на равин Марвин Хайър, пастор Франклин Греъм и епископ Уейн Т. Джаксън

19.18 българско време: Джаки Иванко изпълнява националния химн