Бариерата ще струва на данъкоплатците 21,6 млрд. долара

Цената на стената между САЩ и Мексико ще е по-евтина, отколкото беше публично заявено, съобщи президентът на САЩ Доналд Тръмп. Редица медии в страната разпространиха доклад, според който бариерата ще струва на данъкоплатците 21,6 млрд. долара, пише БГНЕС.

По темата

Според MIT Technology Review харчът дори щял да надвиши 40 млрд. долара. По данни на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ обаче издигането й ще отнеме повече от три години и ще е на стойност около 12-15 млрд. долара.

В дневната доза сутрешни постове в Twitter държавният глава обяснява, че е рано за прогнози, тъй като проектирането на стената не е започнало. „Цената ще е по-надолу“, заяви Тръмп.

Броени дни след встъпването си в длъжност, президентът нареди да започне работата по изграждане на стената по протежение на 3200 километра на границата между САЩ и Мексико. Това беше и едно от предизборните му обещания в опит за ограничаване на незаконното влизане в страната.

Въпросът вбеси Мексико, чийто президент е категоричен, че страната му няма да плаща за стената, както Тръмп настоява.

Държавният глава припомни, че е предоговорил сделката за изтребителите F-35 на „Локхийд Мартин“, която първоначално е била „извън контрол“. Така бяха спестени 728 млн. долара, въпреки че някои от съкращенията в разходите са планирани и по-рано.