Кой печели и кой губи, ако САЩ и Мексико започнат търговска война?

Може ли Доналд Тръмп да накара Мексико да плати за стена по границата? Или агресивната му политика ще донесе нови проблеми, вместо решение на старите? Кой печели и кой губи, ако Съединените щати и Мексико започнат търговска война?

Планът на Доналд Тръмп изглежда ясен - Съединените щати внасят стоки и услуги за 300 милиарда долара от Мексико. Ако им бъде наложено мито, ще се генерират десетки милиарди, с които може да бъде построена огромната стена по границата между двете държави.

По темата

„Вече казах - американския народ няма да плати за стената”, заяви американският президент Доналд Тръмп.

Както често се оказва, обаче, нещата не са толкова прости. Съединените щати изнасят в Мексико стоки и услуги за 240 милиарда. На теория, мексиканците могат на свой ред да наложат мита. И да предизвикат търговска война с най-големия си партньор.

„От това, което предлага Тръмп, ще загубим всички. Мексико ще загуби, Съединените щати ще загубят. Целият свят ще загуби, а никой не иска това. Моля ви, укротете Тръмп. Накарайте го да млъкне. Нека започне да работи и да престане да продава на света популистки чудеса”, заяви Висенте Фокс, бивш президент на Мексико.

Планът де се обложат с мита мексиканските стоки има още един недостатък. За да не загубят пари всички по веригата износ, внос и търговия, вероятно ще вдигнат крайните цени.

„Тук, в Съединените щати, авокадото, пералните машини, телевизорите - много стоки, които семействата купуват, ще станат по-скъпи. Митата ще ударят американеца по джоба”, обясни външният министър на Мексико Луис Видегарай.

Затова Белият дом сякаш си оставя вратичка. От новата администрация казаха, че митата са само една от идеите за финансиране на строежа на стената. Което оставя въпроса висящ. Заедно с много други аспекти. Като техническото изпълнение, цената на охраняването на стената. И доколко мащабното съоръжение изобщо ще успее да намали броя на имигрантите.

Повече по темата гледайте във видеото.