Каква е причината?

Кмет отказва да настани семейство бежанци! Градоначалникът на Елин Пелин категорично не иска в общината да се заселват чужденци, въпреки че те имат хуманитарен статут от държавата. Защо Елин Пелин не иска мигранти?

Малко проговорили български, семейство Джабер чака Елин Пелин да ги приеме.

„Някои от тях са чували за арабите само, че са лоши хора. мислят ни за радикалисти. Нека да си говорят с нас и тогава да решат какви сме”, разказва Фахим Джабер.

По темата

Държавата решила преди месеци: да даде хуманитарен статут. А от Елин Пелин чакат ЕГН. Но кметът казва „НЕ”!

„Порочна практика да отворим кутията на Пандора”, на мнение е кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов.

Защото бежанците, които идвали с мир, после водели и другите.

„Едва ли не ние изглеждаме зверове, не се смиляваме над майките с децата и едно миролюбиво семейство. В същото време зад тях стои една орда, основно от бойци, защото аз съм ги виждал с очите си”, разказва кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов.

В общината има трийсетина души, които нямат статут на бежанци. Кметът иска те да си тръгнат. На всяка цена.

„След тях ще дойдат и другите, няма да има място за нас, ние ставаме чужди, България къде отива”, пита Рисус Ангелов.

„Страхувам се. Имам внуци, малки деца, сега така спокойно си ходят, а и мен ще ме бъде страх да се прибирам вечерно време”, казва Анка Алексова.

Правилата на държавата са ясни: имат ли статут, имат право на живеене.

„Те имат право да се настанят на всяко място, където пожелаят”, казва Димитър Киров, директор на дирекция в Държавната агенция за бежанците.

Не и в Елин Пелин.

„Шопите са с много лют нрав, веднъж-два пъти казват, после друго действие”, коментира кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов.

Семейство Джабер могат да се преместят другаде. Но синът им Мохамед е в Елин Пелин от години. Работи в София, с майчиния си арабски, в международна борса за електроника. Семейство Джабер избягали от Алепо. Там добре живеели и с християните. Домът им даже бил до църквата. Войната сринала и къщата, и храма. А своята джамия сега виждат само в интернет. Когато мечтата ти е да живееш, а мечтата на другите да не живееш при тях. Идва ред на решението - кой ще отстъпи.

Повече по темата гледайте във видеото.