Евакуирани са 500 души, няма пострадали

Пожар в бежанския център в Харманли. 500 мигранти са били евакуирани късно снощи в съседна сграда.  

По темата

 Пожарът е пламнал малко преди полунощ в едно от халетата, където са настанени афганистанци. Буквално за минути гъстият дим се е разпространил във всички помещения и затова се е наложила спешна евакуация на стотиците бежанци. Пламъците са тръгнали от помещение, предвидено за столова. В момента обаче то е било пълно с матраци, легла и маси.

Огънят обхванал матраците за минути. Служителите в центъра бързо извеждат хората от помещенията и за щастие пострадали няма. В потушаването на огъня се включили всички.

Материалните щети са значителни, изчисляват от Агенцията за бежанците.  "Почти унищожени са общото помещение, столовата и две съседни помещения, в които е имало настанени чужденци", съобщи заместник-председателят на Държавната агенция за бежанците Кирчо Киров. 

Мигрантите от помещението, в което е избухнал пожарът, вече са настанени в халето, което беше изпочупено при бунта през ноември.

Версиите на разследващите са късо съединение или незагасена цигара. Съмнения за умишлен палеж на този етап няма. Сред пострадалите в пожара помещения са и класните стаи, където част от бежанците се учат. 

Репортер: Димитър Иванов