Посланието е, че децата имат право на най-високите стандарти в медицинската грижа, каза омбудсманът

Омбудсманът Мая Манолова избра да прекара Деня на децата с онкохематологични заболявания заедно с болни малчугани, а всички, включително и тя, бяха облечени с пижами.

По темата

"Посланието към политиците и към обществото е, че децата имат право на най-високите стандарти в медицинската грижа. Имат право на приятелски настроено образование и на институции, в чийто фокус да са техните проблеми и техните интереси", коментира Манолова. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Аз минавам за смел човек, защото ежедневно заставам срещу силните на деня, срещу монополистите и интереси за милиони, но истински смелите са тези деца, защото всеки ден всяко едно от тях стои срещу много по-силен противник, срещу болестта - не се предава, прави го с усмивка и продължава напред", каза още Манолова, цитирана от БГНЕС. 

13-годишната дъщеря на Петя Александрова се бори с хематологично заболяване още от раждането си. “Като цяло всички проблеми, с които се сблъскват нашите деца са именно проблеми с училището", обясни Петя и призна, че след закриването на болничното училище, родителите на деца с хронични болести имат сериозни проблеми.

"Има лекарства, които са изключени от позитивния списък, но са в протокола за лечение на децата и без тях не може да се проведе адекватно лечение. Освен това тези лекарства са вече морално остарели, вече в Европа тези лекарства са заместени с други, които имат по-малко странични ефекти. Ние се борим да осигурим тези остарелите лекарства", оплака се Петя.