Как и защо данъчните проверяват доходите ни повторно?

„НАП не е орган за политическа репресия. Д-р Мирослав Ненков е бил част от около 3000 фирми и физически лица, които се проверяват. Вземат се определен вид марки и модели на автомобили и се проверява собствеността. Не само че не е политическа поръчка, а в момента д-р Ненков има напълно официално доказателство, че няма никакви проблеми с неговите данъци”, заяви в студиото на „Здравей, България” говорителят на НАП Росен Бъчваров.

По темата

Повод за изказването му бе участие на д-р Мирослав Ненков, който в ефира на NOVA се зарече да съди данъчните, защото го подложили на щателна проверка на доходите, само защото притежавал скъп автомибил.

„Ако погледнете резулатите на НАП от проверките, включително и тези на физически лица, това са стотици милиони, открити допълнително приходи, които не са декларирани от физически лица”, добави Росен Бъчваров.

Статистиката на НАП сочи, че от 5000 проверки за 2016 година, в 60% от случаите са открити недекларирани доходи, а неплатеният данък възлиза на над 3 млн. лева.

„През миналата година НАП направи проверка на 276 000 собственици на автомобили. Оказва се, че една значителна част от тези хора имат проблем да докажат произхода на парите си. Ние облагаме тази недекларирана разлика и ако става въпрос за престъпление, сезираме прокуратурата”, добави Росен Бъчваров.

Повече по темата гледайте във видеото.