В петък 11-годишно момиченце почина след сбиване в класната стая

В петък 11-годишно момиченце почина след сбиване в 52-ро ОУ „Цанко Церковски". Инцидентът е станал по време на междучасие, когато учителката не е била в класната стая.

По темата

 Пред NOVA директорът на училището столицата Данчо Калапиш разказа, че след инцидента детето не се е оплакало, че не се чувства добре.

 „Никакви признаци не е имало момиченцето на дискомфорт. Едва към 16.30 часа учителката е забелязала, че има промяна в настроението на детето и решава да го заведе до лекарския кабинет. Преди това тя е знаела, че имало инцидент, но не е имало признаци на видим проблем у детето”, разказа директорът.

В  16.30 часа в училището вече няма медицински специалист. Аз извиках спешна помощ, след като детето загуби съзнание и си глътна езика. 30 минути чакахме линейка. В рамките на тези 30 минути детето си гълташе езика три пъти.  Първият път езикът беше изваден от охранителя, а вторите два пъти – от родителите на момиченцето”, обясни той. 

От столичната спешна помощ са категорични, че сигналът е подаден на телефон 112 в 16.33 часа, а линейката е пристигнала в училищата в 16.50 часа. В 17.00 часа линейката вече е била в "Пирогов". 

Калапиш коментира и защо в 16.30 часа училището не е имало медицинско лице. „Нашето училище има право на медицински работник, който да работи 4 часа в училището. От бюджета на училището плащаме на медицинската сестра да работи още 4 часа, но тя работи от 8.00 до 16.15 часа. Това е много голям проблем във всяко училище с по-малко от 800 деца”, заяви директорът. 

„До 14.30 часа с децата бяхме навън. След това имаше междучасие. Когато се връщах от учителката стая момиченцето ми обясни, че са се сбили с момчето. Тя го е ударила и той я е ритнал в корема. Тя не ми даде индикации,че й е лошо.

Беше разстроена от това, че са се скарали. Помоли ме да я преместя на друг чин.

Аз говорих с момчето и му направих забележка и след това започнахме часовете по самоподготовка. Към 16.30 часа видях, че момичето не е в настроение, отидох при нея и тя ми каза, че я боли корема”, разказа учителката Ваня Блъскова.

Очаква се съдебно-медицинската експертиза да установи дали именно нанесената травма е отнела живота на момиченцето.

Първите заключения са, че черният дроб на детето е бил разкъсан. Според официалното съобщение от "Пирогов", детето е закарано там в „състояние, несъвместимо с живота”.

Разпитите на персонал, родители и деца от училището продължиха цялата нощ и днес в столичното 6-то районно управление се чакат още свидетели. 

От Министерството на образованието и науката съобщиха, че психолози започват работа в училището в понеделник сутринта. Психолозите са готови да окажат помощ на родителите на починалото момиче. При желание от страна на семейството те ще работят и с другото дете, замесено в инцидента преди смъртта на четвъртокласничката.

В училището отиват и експерти, които ще изяснят всички детайли по организацията и протичането на учебния ден вчера.

След дни министър Николай Денков ще се срещне с ръководството на Националното сдружение на общините в България. Ще се търсят общи решения за подобряване на охраната и видеонаблюдението в училищата, както и за осигуряване на ефективна медицинска помощ на територията на учебните заведения.

Репортери: Рада Богданова, Надя Хамдан