Наш сънародник участва в разработката на "Сентинел 2Б"

Тази нощ беше историческа за Европейската космическа агенция. От космодрума във Френска Гвиана беше изстрелян супермодерен спътник, който ще помага в проследяването на глобални катастрофи и ще дава ценни данни за мигрантския трафик по море. В екипа, разработил съоръжението, е българският специалист Ростислав Русев.

По темата

Всеки ден ползваме картите за навигация на Google. Малко от нас обаче си дават сметка от къде идват подобни точни изображения.

И докато Google Maps са в услуга на масовия потребител, институциите и бизнесът имат нужда от повече данни. За да правят точни климатични прогнози, за да следят урагани, пожари и наводнения - информация, която идва от прецизни сателити в орбита около Земята.

Ростислав е единственият българин в екипа, разработил сателита “Сентинел 2Б”.

Тежкият 1200 килограма сателит е част от Европейската система за наблюдение на Земята. Оборудван е с уникална камера с невероятни възможности.

Изригване на вулкани, движение на нефтени разливи, фронтове на обширни горски пожари или дори нелегални морски пътища за транспорт на мигранти - всяка подобна криза може да бъде уловена в развитие от камерите на “Сентинел”.

От 2014 година насам “Сентинел 2Б” е петият спътник в системата за прецизни наблюдения “Коперник”.

Значителна част от данните са достъпни публични. Ако разгледаме портала за риск от пожари например, веднага можем да видим къде в Европа и в България рискът да пламне гората е най-сериозен. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме и вашите коментари.