Това показва ново научно изследване

Високоинтензивните интервални тренировки (HIIT) могат да обърнат процеса на клетъчно стареене, твърди ново изследване на неправителствената организация "Майо Клиник", цитирано от БГНЕС. 

По темата

За да бъдат максимално обективни в преценката си, учените са сравнили ефекта от честите HIIT-, силови и комбинирани тренировки. В продължение на 12 седмици те са проучили метаболитните и молекулярни промени както при млади, така и при по-възрастни хора.

Резултатите показват, че всички видове спорт подобряват изграждането на чиста мускулна маса и намаляват инсулиновата резистентност, но само интервалните и комбинираните тренировки са оказали положителен ефект върху аеробния капацитет и митохондриалната функция на скелетната мускулатура. HIIT-тренировките са подобрили значително и клетъчните процеси, отговорни за производството на протеини в организма, които не само предпазват мускулите от дегенерация след определена възраст, но и обръщат процеса на стареене.

HIIT представлява високоинтензивна интервална кардиоваскуларна тренировка. Методиката при изпълнението й е заложена още в самото наименование - серия от интензивни физически упражнения, които се редуват с такива с по-малък интензитет. По този начин се подобрява и аеробната и анаеробната издържливост на човека, т.е да се ангажират и двете енергоосигуряващи системи, без да се претоварва сърдечно-съдовата система и ставите.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.