Недоволството в мина „Оброчище” започва преди 10 дни заради забавени заплати

Миньорите от рудник „Оброчище“ протестират заради „робски условия на труд”. Тази сутрин недоволните се събраха пред мината с искане за преговори с концесионера - фирма „Евроманган“, откъдето до момента отказват среща с работниците. 

По темата

Недоволството в мина „Оброчище” започва преди 10 дни заради забавени заплати. Продължава до днес, въпреки че заплатите вече са изплатени, очакват се и парите от ваучери за храна. Работниците са категорични, че няма да се върнат на работа, докато не бъдат подобрени условията им на труд и не бъдат увеличени заплатите.

Мина „Оброчище“ не действа. Миньорите са на местата си, но отказват да работят. Твърдят, че са третирани като роби срещу минимални заплати.

Миньорите искат по-високо платен дневен и нощен труд, вредни и по-дълъг отпуск. Според концесионера „Евроманган“ обаче най-ниският нетен доход на работник в мината е 700 лева, а недоволните цитирали заплатите си без бонусите, ваучерите за храна от 250 лева и след удръжките по кредити и запори.

Контактът с ръководството бил невъзможен, дори за местната власт, откъдето искат проверка на концесионния договор за мината.

В становище до нас от дружеството твърдят, че за пръв път има забавяне на парите за заплати и ваучери. Признават, че транспортът е спрян от три месеца, но не и по главната линия Албена – Добрич.

Междувременно миньорите заплашват да затворът пътя за Румъния през Дуранкулак.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.