Рубриката "Георги Георгиев на твоя страна" дава отговор на въпроса

"Имитиращите продукти трябва да бъдат изтеглени от търговската мрежа. Те могат да бъдат и опасни", коментира в студото на "Здравей, България" Иван Грънчаров от Асоциацията на млекопреработвателите.

Той уточни, че миналата година имитиращите млечни продукти на пазара са били над 60%. 

По темата

Колко палмово мляко в сиренето и кашкавала сме консумирали през последната година и ще поскъпнат ли млечните продукти? Рубриката "Георги Георгиев на твоя страна" дава отговор на въпроса.

Средно годишно консумираме 58 хиляди тона сирене и 34 хиляди тона кашкавал. Имитиращите продукти са около 19 хиляди тона. Това означава, че средно всеки българин през миналата година е изял 9 кг сирене, 5 кашкавал и почти 3 килограма имитиращи продукти.

През миналата година до трапезата ни са достигнали 25 хиляди тона сухо мляко и 12 хиляди тона палмово масло. Това са количествата, които мандрите у нас са внесли и използвали в производството на млечни продукти, показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

Прогнозата е вносът на такива суровини - заместители на млякото и мазнините да расте. В момента производството на краве мляко в страната е паднало на критични равнища – 1,1 млн. литра.

Нагоре ще вървят и цените на млечните продукти, прогнозират анализаторите. Какво съдържат сиренето и кашкавалът в търговската мрежа и защо сиренето ни струва повече – ето какво показа нашата проверка.

Има ли млечни продукти без мляко и лъжат ли ни преработвателите със сирене, напомпано с вода, нишесте и ензими? И още - ще поскъпнат ли тези продукти на щанда? Гледайте отговорите във видеото. 

За такива и други сигнали, както и за предложения за теми: оставаме НА ТВОЯ СТРАНА на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и facebook: Georgi Georgiev Nova Tv

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.